Рецепт приготування хни для мехенді

Кожен майстер і навіть любитель мехенді хоча б раз повинен спробувати виготовити хну для мехенді самостійно!

Це творчий процес, в результаті якого у вас, по-перше, вийде максимально стійкий і якісний малюнок: адже чим свіжіша паста — тим довше носитиметься тату. А по-друге, будь-яке змішування природних компонентів: хни, ефірних масел, трав — це особливе таїнство, в процесі якого ви привнесете свою енергетику і обов'язково отримаєте віддачу.

Візерунок мехенді, нанесений пастою власного приготування буде для вас ще більшим оберегом і джерелом сили і краси.

У цій статті ми поговоримо про способи приготування пасти для мехенді, про те, яку хну використовувати краще всього.

Яку хну краще використовувати?

Провідні майстри мехенді рекомендують використовувати раджастанську хну. Її консистенція і властивості дають змогу малювати витончені орнаменти та виводити тонкі лінії.

Саме в цьому регіоні Індії виробляється основна частина всієї Індійської хни. Ґрунт в Раджастані вважається найбільш придатним для лавсонії — рослини, з листя якої роблять хну.

Які інгредієнти знадобляться для суміші?

Крім хни, для приготування якісної пасти необхідні такі інгредієнти:

  • сік лимона або вода;
  • ефірні масла (евкаліпт, чайне дерево, лаванда);
  • цукор, або фруктоза.

Для приготування пасти для мехенді знадобиться порошок хни, фруктоза, вода, ефірні масла і керамічний посуд
Для приготування пасти для мехенді знадобиться порошок хни, фруктоза, вода, ефірні масла і керамічний посуд

Як приготувати пасту для мехенді?

Перед приготуванням пасти хну необхідно просіяти, щоб відокремити великі грудочки і зайві частинки. Зробити це можна через марлю, складену в декілька разів або через капронову панчоху.

Якщо хна продається саме для мехенді, то просівати її не потрібно, вона вже дуже дрібна. До речі, в нашому магазині продається саме така раджастанська хна потрійного помелу.

Який посуд краще обрати?

Посуд для змішування всіх інгредієнтів краще використовувати скляний або череп'яний, щоб його поверхня була гладка. Просівати і змішувати хну краще дерев'яною або пластиковою ложечкою.

Металева ложка, так само як і металевий посуд не підходить тому, що хна може вступити в кислу реакцію з поверхнею посуду, і тоді її пігмент гірше проявлятиметься на вашій шкірі, ніж міг би.

Яку кількість пасти готувати?

Приготована суміш для мехенді може зберігатися в холодильнику максимум 2 тижні, тому готувати пасту слід в такому обсязі, щоб використати її за цей час.

У професійних салонах для кожного тату хну замішують окремо.

Послідовність приготування

У просіяну хну потроху потрібно додавати сік лимона або воду, при цьому постійно помішуючи хну. Сік лимона необхідний для створення лужного середовища, в якій хна виділяє забарвлюючий пігмент.

Додаємо в порошок хни воду і перемішуємо до стану однорідної маси
Додаємо в порошок хни воду і перемішуємо до стану однорідної маси

Наступний інгредієнт — це цукор або фруктоза. Вони необхідні для того, щоб хна мала тягучу консистенцію і не тріскалася на шкірі. Цукор теж потрібно додавати потроху, щоб не зіпсувати консистенцію хни.

Постійно помішуаємо хну і спостерігаємо за реакцією. Якщо паста стала тягучою і тягнеться за ложкою — значить цукру ми додали достатньо.

Перевіряємо тягучість хни після додавання фруктози
Перевіряємо тягучість хни після додавання фруктози

Завершальний інгредієнт — це ефірні масла, вони потрібні для створення вуглецевої реакції, за допомогою якої пігменти хни вивільняються ще краще і малюнок проявляється на шкірі набагато яскравіше.

Ефірні олії роблять колір мехенді яскравішим
Ефірні олії роблять колір мехенді яскравішим

Після приготування суміші їй необхідно дати настоятися. Накриваємо отриману пасту харчовою плівкою так, щоб плівка щільно притискалася до суміші і кисень не проникав під її поверхню. Зверху так само щільно накриваємо паперовою серветкою. І залишаємо в теплому місці на 12 годин, якщо суміш на лимоні. Якщо суміш на воді, то можна менше, але не менше 2-х годин.

Зіскрібаємо пасту мехенді зі стінок посуду
Зіскрібаємо пасту мехенді зі стінок посуду

Щільно закриваємо хну харчовою плівкою, накриваємо зверху паперовою серветкою і даємо настоятися
Щільно закриваємо хну харчовою плівкою, накриваємо зверху паперовою серветкою і даємо настоятися

Після того, як хна настоялась, знімаємо паперову серветку і бачимо, що вона забарвилася
Після того, як хна настоялась, знімаємо паперову серветку і бачимо, що вона забарвилася

В яких пропорціях потрібно змішувати інгредієнти для пасти?

Для двох-трьох конусів мехенді вам знадобиться:

  • дві чайні ложки хни (з верхом);
  • свіжовичавлений проціджений сік одного лимона, або вже готовий куплений в магазині;
  • будь-яке ефірне масло з перерахованих (40-50 крапель на одну чайну ложку хни);
  • 1 чайна ложка цукру або фруктози.

Коли отримана суміш настоїться, її потрібно розкласти в конуси — і можна приступати до роботи!

Замовляйте якісну хну з Раджастану і приємної вам творчості!